Ako postaviť záhradný krb

Ako postaviť záhradný krb

Ak máte veľkú terasu alebo väčšiu plochu v záhrade, ohnisko je tá pravá vec, ktorú potrebujete počas chladnejších mesiacov roka. Možnosť pridať kamenný obklad umožňuje postaviť krb, ktorý sa hodí do každej domácnosti. Schopnosť využiť svoj vonkajší priestor celoročne, je jedným z mnohých spôsobov, ako zvýšiť hodnotu domova. Vonkajší krb dodáva atmosféru veľkej terase – miesto, kde sa môžete stretnúť a zrelaxovať s priateľmi v akomkoľvek ročnom období.

Vyberte si materiál pre vonkajšie ohnisko

Existuje široká škála materiálu na výber, z ktorých si môžete postavať svoj vonkajší krb: tehly, lícové tehly, obklady, kameň – kamenné obklady, dlažba, omietky alebo betón. Materiál, ktorý zvolíte, bude závisieť na štýle a dizajne krbu, ktorý plánujete vybudovať.

Tehla

Asi najdostupnejší a najjednoduchší spôsob, ako vybudovať vonkajší krb je použitie lícových tehál, ktoré možno nájsť v rôznych farieb a textúr. Potrebujete mať základné stavebné zručnosti a niekoľko ručných nástrojov, aby ste zvládli vybudovať svoj projekt krbu.

Existuje niekoľko tipov, ktoré môžete využiť pri budovaní svojho vlastného murovaného krbu:

  • Mix malty vymiešajte do hladkej, krémovej konzistencie – najlepšie v miešačke.
  • Nenechajte žiadne medzery medzi murivom a maltou.

Tehla dyha

Vonkajší krb dodáva atmosféru na veľkej terase – miesto, kde sa priatelia môžu stretávať a relaxovať v akomkoľvek ročnom období. Ďalšou možnosťou stavby je pomocou zásob hlinených tehál zo stavby a k nim sa pridá murovaná dyha na dokončenie vonkajšku krbu. S tehlou dyha sa ľahko pracuje a aplikuje sa rovnako, ako by ste použili dlaždice.

Kameň alebo kamenné obklady

Budovanie celého  vonkajšieho krbu s použitím kameňa by bolo neprimerane nákladné, ak nemáte prístup k lomu miestneho kameňa. Možnosť pridať kamenný obklad umožňuje postaviť krb, ktorý vyzerá ako kameň a zapadne do akejkoľvek existujúcej kamennej dekorácii vo vašej domácnosti.

Betónové konštrukcie

Moderný a súčasný krbový dizajn môže byť dosiahnutý prostredníctvom vytvorenia alebo odliatia betónovej stavebnej formy konkrétneho tvaru vonkajšieho krbu. Zatiaľ čo stavebné formy sú časovo náročné, skutočná doba výstavby je asi polovičná ako konvenčne postavený vonkajší krb. Jeden z najobľúbenejších dizajnových trendov na vonkajších  krboch je vybudovať dlhý a nízky tvar, ktorý sa hodí k lineárnym dizajnom krajiny. Toto prevedenie je tiež menej náchylné k praskaniu, ako je tomu v prípade prevedenia s väčšími.

Omietka

Ak chcete navrhnúť vonkajší krb k štýlu vášho domova, môžete sa pozrieť na možnosti budovania krbu hlinou, tehlami a omietnutie následného  povrchu. Nielen, že je omietnutý povrch so vzhľadom textúrou a farbou akú len chcete, ale môžete tiež na povrch navrhnúť jedinečný vzhľad pre váš vlastný krb. Jedinou nevýhodou omietnutého krbu je, či ste alebo nie ste pripravení zvládnuť umenie omietky, ale sú tu vždy kvalifikovaní robotníci pripravení spraviť to za vás.

Vnútorné obklady pre vonkajší krb

Vonkajšie ohnisko musí byť schopné odolávať vysokej teplote a byť odolné voči pôsobeniu živlov, a to najmä dizajnovo. Zatiaľ čo štandardné tehly či kameň môžu byť použité na vytvorenie štruktúry, vnútorná komora pre krb musí byť lemovaná žiaruvzdornými tehlami. Tieto tehly sú vyrábané zmiešaním zložiek, ktoré majú vysokú teplotu topenia, aby vydržali teplotné výkyvy. Konvenčné tehly nie sú schopné odolávať generovanému teplu a môžu prasknúť alebo sa rozpadnúť. Žiaruvzdorné tehly sú cementované na vnútorných stranách krbu komory a chránia všetky okolité tehly alebo kamene.

Aké vybavenie a náradie budete potrebovať?

Bez ohľadu na konečné prevedenie si vyberte základné náradie a vybavenie na výstavbu vášho exteriérového krbu. Väčšina z ručného a elektrického náradia bude k dispozícii v miestnom stavebníckom obchode alebo sklade. Budete potrebovať tieto nástroje ako: murársku lyžicu, omietku, maltu, dosky, tehly, kladivo a dláto. Taktiež nejaké ochranné veci ako: plastové fólie, ochranné rukavice, ochranné okuliare a kombinézu. A samozrejme nesmiete zabudnúť na meter, vodováhu, kriedu, olovnicu, oceľové trubky a uhly. Na miešanie malty si požičajte miešačku, alebo elektrické miešadlo. Miešanie malty nie je časovo náročné, no môže byť vyčerpávajúce. Na základnú stavbu budete potrebovať: lícové tehly a žiaruvzdorné tehly. Veľa chuti a nech sa dielo vydarí.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.