Altánky a pergoly

Altánky a pergoly

Altánky a pergoly

Altánky a pergoly neodmysliteľne patria k plánovaniu záhradnej architektúry  aj záhradné stavby. Tieto štruktúry nie sú len ústredným bodom v záhrade, ale môžu pôsobiť veľmi utilitárne v závislosti na veľkosť, použitý materiál a konštrukciu. Záhradné altánky a pergoly môžeme nájsť vo veľkostiach od malého až po veľké s priemerom až 6 metrov. V tomto článku budeme diskutovať o rôznych návrhoch altánov a pergol, a ako môžete tieto štruktúry využiť vo svoj prospech pri plánovaní záhradného dizajnu.

pergola

Keď hovoríme o dizajne altánku alebo pergoly, hovoríme o materiáli. Typ materiálu použitého pri výrobe bude mať veľký vplyv na vzhľad a použitie hotového výrobku.

K dispozícii sú tri základné materiály používané pre záhradné altánky a pergoly: drevo, kov a plast. Všetky tri materiály majú svoje výhody aj nevýhody.

Drevo

Drevo je asi historicky najstarší typ materiálu, ktorý bol použitý pre konštrukciu altánkov a pergol. Je lacné, ľahko dostupné a možno ho dobre rezať. Môže byť natreté alebo maľované tak, aby zodpovedalo inej štruktúre ako je dom, prístrešok alebo garáž. Jediná chyba dreva je, že môže ukrývať druhy škodcov a nakoniec bude hniť. Typy dreva, ktoré môžu byť použité v altánku alebo v pergole sú takmer nekonečné, ale všeobecne je dobré vybrať si drevo, ktoré dobre odoláva rozpadu, ako napr. céder. Pri rustikálnom vzhľade dobre zvážte použitie cédra. Pre veľmi základnú, rudimentárnu štruktúru môžete použiť aj konáre a vetvičky zviazané dokopy.

altanok

Plast

Plast možno zakúpiť takmer v každej farbe akú si dokážete len predstaviť. Pri výbere vinylu nezabudnite vybrať taký, ktorý sa ošetruje UV inhibítormi, takže nebude po čase slabnúť a nevybledne. Vinyl je dobrou voľbou ak chcete, aby bol váš konečný produkt bezúdržbový, pretože ho nemusíte natierať alebo maľovať. Vinyl altánok alebo pergola tvoria čistý a moderný dizajn. Biely vinyl môže byť obzvlášť atraktívnou voľbou pre záhradné svadby na jar alebo v lete.

Kov

Altánky a pergoly z kovu sú odolnou a dlhotrvajúcou voľbou. Pokiaľ ide o ich dizajn a štýl, mnohé z nich majú takmer gotickú podobu, a majú tendenciu dobre zapadnúť s kovanými železnými bránami a plotmi. Existuje mnoho druhov kovu na výber, vrátane železa, ocele a hliníka. V závislosti na zvolenom druhu kovu, môžete naraziť na hrdzu v priebehu času. Náter kvalitnou práškovou farbou tento proces spomalí. Hliník môže byť tiež dobrou voľbou, pretože nebude hrdzavý ako oceľ a je ľahký a extrémne odolný.

Ďalšie aspekty

Ďalším aspektom, ktorý bude hrať rolu pri výbere altánku alebo pergoly, je ich funkčný účel. Altánky a pergoly môžu byť len estetické a dizajnové prvky, umiestnené v rohu dvora alebo na záhrade, jednoducho len preto, že sú vizuálne príjemné. Na druhej strane, ak sú navrhnuté správne, môžu poskytovať vynikajúcu podporu pre popínavé rastliny a vínne révy. Zvážte pri navrhovaní altánku alebo pergoly horizontálne doplnky, ktoré by mohli slúžiť ako podpora pre zachytenie popínavých rastlín (vinič, plamienok a iné) a tak dali vašej záhrade ďalší rozmer krásy. Altánky môžu byť umiestnené aj v tieni na terase alebo na chodníku. A výborne pri nich vynikne záhradná lavička či hojdačka, ktoré poskytnú ďalšie pohodlné posedenie na dvore.

Existuje toľko rôznych spôsobov, ako navrhnúť záhradný altánok alebo pergolu. Konštrukcie pre použitie sú takmer nekonečné. S prihliadnutím na typ materiálu, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a účelu, stavba bude slúžiť svojim s dizajnom, ktorý krásne obohatí váš dvor. Nezabudnite, altánok a pergola je veľký a dôležitý prvok v záhrade. Urobte si čas vybrať si posedenie, ktoré je pre vás to pravé, a budete odmenení krásnou štruktúru, a pre ktorú budete milovať vašu záhradu po nadchádzajúce roky.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.