Inšpirujúca príroda

Inšpirujúca príroda

Inšpirujúca príroda

INŠPIRUJÚCA PRÍRODA

Pozitívne účinky prírody nás nikdy neomrzia a jej upokojujúci, utišujúci a inšpirujúci vplyv nikdy nevyjde z módy. Čím viac sa ponáhľame, čím viac času trávime doma sledovaním TV, čím viac mestským sa stáva náš životný štýl, tým viac sa túžime vymaniť z tohto stereotypu a jednoducho povedané, vypadnúť preč od všetkého.

Okrasné záhrady vo svete 10

Je úžasné sledovať najnovšie riešenia starých problémov a dilem, a to ako priviesť viac zelene do miest, ako kultivovať nevyužité a zanedbané mestské pozemky pre rekreačné využitie alebo ako poskytnúť ľuďom možnosť tráviť voľný čas v prírode.

Okrasné záhrady vo svete 09

V poslednej dobe sme vo svete videli niekoľko skvelých príkladov, kedy dizajnéri a architekti, projektanti spolu s mestskými organizáciami dokázali uskutočniť niekoľko menších alebo väčších projektov, zahŕňajúcich oživenie mesta alebo mestskej zóny trochou zelene až po pretvorenie inak pustého a zanedbaného priestoru na miesto, kde môžu ľudia naplno využiť svoj voľný čas s príjemným pocitom akoby sa nachádzali niekde v prírode.

Okrasné záhrady vo svete 08

Najvýznamnejším z týchto veľkých projektov v posledných niekoľkých rokoch bola pravdepodobne rekultivácia železničnej trate, resp. starého metra v New Yorku, projekt známy tiež pod menom The High Line. High Line je trať bývalej nákladnej železnice, ktorá sa nachádza vo výške približne 9 metrov nad zemou na Manhattane. Po jej zatrávnení vznikol na jej území park, kde môžu obyvatelia tráviť svoj voľný čas.

 

Okrasné záhrady vo svete 05

Ostatné mestá sa snažia nasledovať New York a po jeho vzore pretvárajú nevyužité plochy na priestory plné zelene, ktoré ich občanom poskytujú dostatok možností oddýchnuť si a načerpať energiu. Pozitívne správy prichádzajú aj od našich susedov z Českej republiky alebo Rakúska a nám neostáva nič iné ako dúfať, že raz sa podobnej iniciatívy dočkáme aj u nás. Návrat späť k prírode nie je novým javom. Samozrejme, potreba rekreačných možností sa vystupňovala najmä po priemyselnej revolúcií. Ľudia žijúci v zastavaných oblastiach čoraz viac pociťovali a stále pociťujú potrebu nájsť to svoje miesto kde by mohli načerpať energiu a takpovediac sa “nadýchnuť”.

Okrasné záhrady vo svete 02

Pre všetkých tých ktorí hľadajú rovnováhu v ich hektickom živote, prichádza riešenie z prírody. Zelená plocha v najširšom slova zmysle v mestách a okolitých oblastiach poskytuje benefity, či už z dôvodov rekreačných, ekologických, ekonomických, sociálnych alebo zdravotných. Väčšinou však prírodu máme radi preto, že je jednoducho krásna a upokojujúca. Milujeme okrasné záhrady a parky, rybníky, záhradné jazierka a ostatné vodné prvky, ihriská, otvorené zelené priestory a chceme a potrebujeme ich viac, pretože aj tie najmenšie zelené prvky pozdvihujú nášho ducha, zatiaľ čo otvorený zelený priestor má silu zmeniť náš život.

Okrasné záhrady vo svete 01

 

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.