Japonské záhrady – jednoduchosť, ktorá nenudí

Japonské záhrady – jednoduchosť, ktorá nenudí

JAPONSKÉ ZÁHRADY

Tradičné japonské záhrady sú známe svojím pokojom a tichom. Pre vytvorenie dokonalého efektu sa používa čo najmenšie množstvo rastlín, kvetov a kamenného materiálu ako sa len dá.

Japonské záhrady sú osobité záhradné slohy so svojou históriou a budúcnosťou. Začiatok vývoja sa datuje do 7. až 8. ôsmeho storočia nášho letopočtu. V tej dobe boli koncipované rovnako,aj záhrady čínske. Zhruba v 11. storočí sa začali zakladať suché zenové záhrady. Tieto kompozične veľmi jednoduché záhrady, boli popretkávané určitými kompozičnými skratkami symbolov. Základným materiálom bol piesok, štrk a väčšie kamene. Oveľa neskôr sa začali viacej podobať tým dnešným.

Japonské záhrady sú asymetrické (nepravidelné). Z toho vyplýva, že ich človek vníma ako niečo krásne a prirodzené. Návštevník je uchvátený veľkými stromami, krásnymi kamennými blokmi, vodnou hladinou, ktorá je občas rozčerená vánkom alebo okrasnými koi kaprami. V každom návštevníkovi zanechá záhrada iný dojem. Účelom je navodiť človeku harmóniu, spomaliť ho a povedať mu – „oddýchni si“. Základným prvkom záhrad je kameň, ktorý tvorí srdce a pľúca každej japonskej záhrady.

Existujú rôzne typy japonských záhrad, pre ilustráciu vyberáme niekoľko najznámejších.

Plochá záhrada (Hira-Niwa)

Je jasným príkladom toho, ako sa i dnes dajú v Japonsku rozvíjať súché (kamenné) záhrady. V tomto prípade chcel architekt vyjadriť jednotlivými kompozičnými prvkami hĺbku priestoru. Domáca záhrada poskytuje meniacu sa krásu v priebehu roku. Táto sezónnosť je docielená vhodne zvolenými drevinami.

Zenová záhrada

Taktiež nazývaná meditačná. Zenová záhrada je rozvážne dekorovaná tak, aby nič človeka nerozptyľovalo od meditácie. Kameň a štrk sú najdôležitejšími elementmi záhrady.

Tento typ záhrady je stvárnený tromi hlavnými zložkami. Jedná sa o piesok, drobný štrk a rôzne veľké kamene. Niekedy sa tento typ záhrady prekladá ako „suché krajiny“. Prví, ktorí začali vytvárať tento typ záhrady, boli zen budhistický mnísi. Aj preto boli a sú tieto záhrady najmä pri kláštoroch. Táto „prázdna“ záhrada navodzuje pokoj pre meditáciu. Preto sa tieto záhrady správne nazývajú Yohaku-no-bi, čo znamená „krása prázdneho miesta“.

Čajová záhrada (cha-Niwa)

Ja to najmä meditačná záhrada, kde by sa mal človek upokojiť od každodenných vecí a nabrať silu pre ďalší deň. Hlavným motívom bola čajovňa, ku ktorej sa prichádzalo po kamennom chodníku. V čajovniach sa odohrávali čajové obrady. Čajové záhrady sú rozdelené do viacerých menších záhrad. Centrálna záhrada obsahuje čajový domček alebo pavilón, kde sa podáva čaj. Je obkolesená ďalšími záhradami, ktoré majú vlastné poslanie. Ak chceme prejsť z jedného priestoru do druhého, musíme použiť úzky prechod, ktorý  nás núti zohnúť sa. To symbolizuje ľudskú pokoru voči prírode. Čajová záhrada má mnoho druhov rôznych rastlín a kvetov. Je doplnená vodnými prvkami ktoré sa podobajú očiste tela i duše.

Vodná záhrada (Kaiyu-shiki garden / chisen kaiyu shiki teien)

Záhrada Kaiyu-shiki alebo „prechádzka jazerom“ je architektonické dielo, ktoré sa pokúša podobať prírode. Všetko čo sa nachádza v záhrade by malo vyzerať ako v prírode. Voda tečie cez záhradu ako skutočný potôčik alebo rieka. Kopce sú pokryté machmi a lišajníkmi a tvarované dreviny sa ponášajú na skutočné staré stromy. Tieto záhrady sú príznačné svojimi rybníčkami a všadeprítomnými vodnými plochami.

Karesansui záhrada

Karesansui znamená doslova suchá horská voda. Je to kombinácia zenovej záhrady a čajovej záhrady. Karesansui záhrada neobsahuje vodu, ale element vody je simulovaný použitím drveným kameňom. Veľké skaly symbolizujú svojim abstraktným spôsobom lode alebo ostrovy.

 

ČO POTREBUJETE K ZALOŽENIU ZÁHRADY?

Každá čajová záhrada obsahuje 3 základné elementy.

Voda

Voda v japonských  záhradách tečie vždy z východu na západ. Voda symbolizuje život.

Skaly

Veľké skaly majú veľmi dôležitý spirituálny význam. Môžu reprezentovať pokoj, ale takisto prekážky, ktorým človek každodenne čelí. Skaly sú umiestňované asymetricky. Hrubý štrk, ktorý sa často hrabe, sa používa na reprezentovanie vody.

Rastliny

Rastliny a kvetiny symbolizujú prírodu. Bosaje, japonské javory, bambusy, ginko biloba, borovice a machy sú len niektoré druhy, ktoré sa často používajú v japonských záhradách. Rastliny ako rododendron, alazka japonská alebo kalmia sa používajú pre spestrenie a doplnenie farebnosti v záhrade.

V záhrade môžete ďalej použiť aj niektoré orientálne elementy ako napríklad sochu Budhu, veterné mlyny a kamenné lampy.

Ak sa Vám tento typ záhrad páči, budeme veľmi radi ak nás oslovíte a spoločne pretvoríme Vašu záhradu na oázu pokoja a oddychu.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.