Okrasné cibuľoviny

Okrasné cibuľoviny

Okrasné cibuľoviny často poskytujú na jar prvé farby, v niektorých regiónoch kvitnú už vo februári. Ľahko sa pestujú a rastú skoro všade. Trik je v tom, že ich zasadíme na jeseň, pred tým, než krajinu pokryje mráz. Poradíme vám, ako si vybrať z rastlín cibuľovín pomocou niekoľkých rôznych metód.

Vyberte si cibuľky

Kúpte si svoje obľúbené cibuľoviny. Existujú stovky odrôd cibuľovín na výber, a väčšina z nich rastú dobre v každom regióne, ak viete, ako sa o ne správne starať. Tu sú niektoré obľúbené odrody pre začiatok, ak ste nováčik vo výsadbe týchto rastlín:

Krókusy: Tieto kvety sú zvyčajne biele alebo fialové, a preto, že kvitnú tak skoro symbolizujú príchod jari.

Narcisy: Tieto žlté alebo biele kvety sú skoré a majú tvar ako trúbka. Hyacinty: ružové, fialové alebo modré hyacinty nám ponúkajú príjemnú príjemnú vôňu. Tulipány: pozná ich každý, v nekonečných odtieňoch farieb na aké si len pomyslíte. Georgíny: Tieto kvety sú pestrofarebné a kvitnú o niečo neskôr v sezóne. Iris: Tieto kvety sú vysoké a krásne a rýchlo sa množia každý rok.

Tvrdé cibuľoviny potrebujú chladné zimné teploty a darí sa im(krókusy, narcisy, hyacinty a tulipány) keď sú vysadené na jeseň. Niektoré druhy cibuľovín pri nízkych teplotách zamrznú, a musia byť vysadené na jar, k nim patria napr. georgíny, ako menej bežné odrody cibuľovín.

Výber typu a farby

Keď ste rozhodnutí o tom, aké cibuľoviny si kúpite, môžete kombinovať rôzne odrody a farby. Zvoľte cibuľky, ktoré kvitnú v odlišnom čase počas sezóny, takže si budete môcť vychutnať kvety po celú jar.

Výber miesta v záhrade

Treba si nájsť dobré miesto. Cibuľoviny potrebujú dostatok slnečného svetla.

Príprava pôdy

Cibuľoviny sú odolné a dobre rastú vo väčšine typov pôd. Pripravte si pôdu pred výsadbou cibuľovín tým, že kultivuje s motykou, uistite sa, že je voľná a bez kameňov a buriny. Vyberte si miesto s dobrou drenážou. Ak sú cibuľky podmáčané nebudú rásť. Pridajte trochu kompostu, keď si kultivujete pôdu, najmä ak je to predovšetkým suchá alebo piesčitá. Vyhnite sa oblastiam, ktoré sú v tieni vášho domu alebo inej budovy.

Posaďte cibuľky dekoratívne a vzorovane. Môžete tulipány vypestovať okolo vašej poštovej schránky, alebo si zasaďte rad narcisov vo vašom kamennom chodníku.

Výsadba

Kopanie dier pre cibuľoviny. Je dôležité zasadiť cibuľky do správnej hĺbky. Ak ste si objednali balík s vašimi cibuľkami a neobsahuje informácie, pozrite si na webe návod, aby ste sa ubezpečili, že kopete dostatočne hlboko otvor pre každý typ cibuľky. Cibuľky môžu byť všeobecne zasadené pomerne blízko pri sebe. Ak chcete, aby rástli v chumáčoch, vykopte väčšiu dieru pre viac ako jednu žiarovku.

Zasaďte hľuzy. Cibuľoviny sú buď v tvare slzy alebo ploché. Dôležité je zasadiť ich smerom nahor, takže korene môžu rásť v správnom smere. Pre tvaru slzy, ich zasaďte špicatou stranou nahor. Pri plochých platí, zasadiť ich plochou stranou nahor.

Pridať trochu hnojiva. Ako náhle sú vo svojich dierach, môžete pridať hnojivo alebo kostnú múčku, ktorú si môžete zakúpiť v miestnej škôlke. To podporí zdravý rast kvetín.

Zakryte cibuľky pôdou a  mulčovacou kôrou. Už ostáva len počkať na jar. Ak ste vysádzali na jeseň, môžete na ne zabudnúť až do jari. Začnú sa objavovať až, keď zem rozmrzne a počasie sa oteplie.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.