Okrasné trávy

Okrasné trávy

Okrasné trávy sa tešia čoraz väčšej popularite v našich záhradách. Svojím prispôsobením sa širokej škále rastových podmienok a bez problémov s chorobami, či škodcami patria k najjednoduchšie rastúcim rastlinám.

Väčšina z nich vyžaduje priame slnečné žiarenie, ale niektoré ako Carex (ostrica) tolerujú čiastočné zatienenie. Mnohé trávy potrebujú suché podmienky, zatiaľ čo iné potrebujú vlhkosť. Niektoré z nich sú veľmi krátke, ako je napr. Festuca (kostrava), no iné ako napr. trsť rákosovitá môžu dosahovať výšku až 25 metrov.

Trávy môžu byť vyberané tak, aby vyhovovali akejkoľvek situácii v krajine. Často môžu byť použité ako pokrytie pôdy pre kontrolu erózie na svahu. Za týmto účelom vysádzame trávy, ktorú sú považované za invazívne. Ale najčastejšie sa využívajú trávy, ktoré individuálne vyzerajú vynikajúco a vytvárajú akési vzory. Pre takéto výsadby by sa mali použiť neinvazívne odrody, ktorých je našťastie drvivá väčšina okrasných tráv.

Okrem širokého rozsahu výšky tráv je obrovský rozdiel vo veľkosti a farbe listov. Farby sa pohybujú od svetlo zelenej až po jasne práškovo modrú, brilantná žltá až krvavo červená, biele a dokonca aj čierne.

Existuje mnoho typov tráv s vodorovnými vzormi na listoch, ale aj s vertikálnymi vzormi. Pokiaľ ide o kvety, ktoré kvitnú od neskorej jari do neskorej jesene, môžete nájsť mnoho variantov od malých kvetov až po veľké nápadné s chocholmi v mnohých krásnych farbách.

Ich najlepšou vlastnosťou je, že sú krásne v každom ročnom období. Niektorí chcú vyčistiť svoje dvory na jeseň pokosením všetkého až po zem, ale to by sa nemalo robiť tam, kde sa pestujú okrasné trávy. Veď jedny z najkrajších scenérií v zime na záhrade sú snehom pokryté trávy. Otužilé druhy môžeme ostrihať na zimu 7-10 cm na zemou. Druhy, ktoré sú chúlostivé na mráz a vlhko iba zviažeme a zostriháme až na jar.

Nižšie druhy tráv:

  • Kostrava sivá – úzke listy sú strieborne modré
  • Ostrica japonská – biele pruhované listy, na zimu je nutná ochrana pre vymrznutím
  • Ovos vždyzelený – mohutné trsy úzkych strieborných listov
  • Kraslica prostredná – fialovo zafarbené klásky
  • Kavyľ perovitý – dlhé osiny, vhodný pre suché vápenité pôdy

Vyššie druhy tráv:

  • Proso prútnaté
  • Pampas strieborný – vyžaduje na zimu ochranu pred vymrznutím
  • Čínsky rákos – pruhovaný alebo štíhlejší

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.