Starostlivosť o jazierko v lete

Starostlivosť o jazierko v lete

Starostlivosť o jazierko v lete

Najkrajšie a najromantickejšie býva záhradné jazierko najmä v lete.  Krásna, čistá a priezračná voda znamená, že jazierko je v rovnováhe. Dôležitá je samozrejme pravidelná starostlivosť a čistenie jazierka, počas celého roka, nielen v letných mesiacoch.

Leto je obdobie, kedy si môžeme jazierko užiť najviac a načerpať energiu z jeho krásy a čistoty.  No sú aj obdobia, kedy sa o jazierko musíme starať  častejšie a s jeho údržbou je najviac starostí. To sú obdobia, kedy sa počasie častejšie mení alebo je záhrada v rozkvete a všetko sa množí.

Aby nám údržba jazierka v lete nezabrala veľa času, nesmieme pri jeho zakladaní nič podceniť.  Je potrebné dodržať overené zásady a odporúčania a nenechať nič na náhodu. Potom sa budeme môcť z jazierka tešiť po celý rok.

Leto a jeho nástrahy pre jazierko

Riziko znečistenia jazierka znamenajú  peľ, opadnuté lístie, pokosená tráva a všetko ostatné, čo môže vietor zaniesť do nášho jazierka. Samozrejme aj okrasné rybky, ich nezjedená potrava, výkaly ale aj uhynuté živočíchy.  Jedny z najnepríjemnejších narušiteľov záhradného jazierka sú riasy a sinice, ktoré dokážu odolávať dosť dlhú dobu a opakovane sa v ňom zabývajú aj po odstránení. No premnožené vodné rastliny bývajú tiež ťažkým orieškom .

Rastliny plávajúce na vodnej hladine vytvoria zelenú masu, ktorá bráni prieniku vzduchu pod hladinu. Ich veľký počet a odumreté časti  pomáhajú tvorbe plynov , čo má za následok zníženie kvality vody v jazierku. Pozor na čpavok, ktorý je nebezpečný ako pre rastliny, tak i vodné živočíchy.

Dôležitými bodmi pri udržaní čistého jazierka sú: udržať čistú vodu a v správnych podmienkach.

Doporučený objem vody v jazierku je minimálne 18-20 m³.

jazierko s vodopadom

Udržanie čistej vody

Existujú dva spôsoby udržania kvality vody: mechanická filtrácia a biologická filtrácia. Mechanické filtre odstránia pevné čiastočky z vody. Biologické filtre odstránia toxíny, ktoré môžu mať negatívny dopad na rybky aj vodné rastliny. Aby sme udržali naše jazierko čisté a s kvalitnou vodou, je dôležitá jeho pravidelná kontrola. Nestarať sa len o vizuálny zjav jazierka ale aj o tvrdosť a kyslosť vody, pričom rastliny potrebujú stredne tvrdú vodu, asi medzi 8-10 stupňom. Pri odchýlke použijeme vhodný bio-prípravok, ktorý rozloží nežiaduce nečistoty a utlmí tvorbu rias. Ak máme čerpadlo mala by sa všetka voda prefiltrovať minimálne 2-3x denne, aby sa zbavila nežiaducich nečistôt.

Ako sa zbaviť rias v jazierku

Existuje veľa druhov rias. Zelené zamatové riasy sú prospešné, pretože vytvárajú kyslík a sú potravou pre rybky. No niekomu takýto druh rias vadí a chce ich počet obmedziť.

Ak je riasami pokrytá celá plocha jazierka, odstránime ich pomocou sitka alebo vodným vysávačom.

Keď riasy vyberiete, nechajte ich vedľa jazierka aspoň jeden deň, nech sa živočíchy zabývané v riasach, mohli pokojne vrátiť do jazierka.

Proti riasam máme aj rôzne druhy vodných a bahenných rastlín, ktoré zachytávajú nečistoty celým povrchom tela alebo koreňmi a obmedzujú rast a vznik rias v jazierku.

Proti zelenej vode použijeme reflexný UV žiarič.

Pomocníkmi pri čistení vody v jazierku môžu byť aj žaby, ktoré ho čistia a spríjemňujú nám letné večery svojím kŕkaním.

Jazierko a okrasné rybičky

Ak v jazierku chováme okrasné rybičky, musíme kvalite vody venovať dvojnásobnú starostlivosť. Kedže v lete sa voda zohrieva má menje kyslíka a ryby využívajú viac kyslíka v teplej vode.  Uistite sa, že vodá má dostatočné prevzdušnenie, ktoré beží 24 hodín denne.

Najznámejšie a najvyužívanejšie okrasné rybky sú Koi kapri, no tieto rybky potrebujú maximálne čistú a nezávadnú vodu.  Odporúča sa, aby voda prešla filtráciou aspoň každé 4 hodiny a nemali by chýbať ani  sterilizačné UV lampy. Kŕmiť by sa mali 2x denne a to v takých dávkach, aby nezožratá potrava neostávala na hladine a nezanášala vodu. Najvhodnejšie sú automatické krmítka na potravu, ktoré ju držia pokope, dávkuje a nerozptýli sa po hladine.

ryby v jazierku

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.