Vertikálne záhrady

Vertikálne záhrady

Vertikálne záhrady sú úžasným a dramatickým umením. Verejné vertikálne záhrady sa začali objavovať vo veľkých mestských centrách po celom svete. V panoráme mesta plného betónových fasád a architektonických budov imitujú estetiku prírody, budova úplne pokrytá stovkami druhov živých rastlín sa nazýva showstopper.

Patrick Blanc

Majstrom a priekopníkom v oblasti vertikálnych záhrad je botanik a záhradný architekt Patrick Blanc.

Rastliny našli svoj domov na stenách už dávno, ale niekedy neprimerane s architektúrou a často sa tým pokazí štrukturálna integrita fasády budovy. Vertikálne záhrady Systémom Patrick Blanc, umožňujú žiť jednému s druhým v harmónii. Botanik Blanc je pravdepodobne najznámejší pre svoju nádhernú obývaciu stenu v Paríži.

Systémom Blanc môže byť urobená záhrada kdekoľvek: vo vnútri aj vonku, v každom klimatickom prostredí. Vertikálna záhrada môže byť použitá ako impozantný vonkajší systém alebo môže byť použitá v interiéri, s pomocou umelého osvetlenia. Bez ohľadu na to, kde žijete, mesto a prímestská časť, studená alebo horúca oblasť, vnútri alebo vonku, vertikálne záhrady prinášajú trochu zelene pre všetkých.

V dnešnej dobe sa zmenšujú priestory pozemkov a zvyšuje sa počet výškových budov, tým je priestor pre vlastnú súkromnú záhradu obmedzený. Zvýšenie konkretizácie mestských oblastí, znamená, že sotva vidieť nejakú zeleň v okolí, zo záhrad a trávnikov robia cesty pre parkoviská a ďalšie obytné priestory. Nové inovatívne riešenie, a napriek tomu šetrné k životnému prostrediu týmto zmenšovaním horizontálnych priestorov je “vertikálna záhrada”, ktorá, ako názov napovedá, ponúka možnosť mať zeleň, ktorá rastie zvislo. Jednoducho povedané, vertikálne záhrady sú živé steny – voľne stojace, alebo ako súčasť stavebných konštrukcií, ktoré sú pokryté rastlinami a vegetáciou (všetko od trávy, rastlinám, bylín, a dokonca aj zeleninu, ako sú paradajky a cesnak).

Zelené steny sú dobrou voľbou, ak máte priestorové obmedzenia a napriek tomu chcete okolo seba kúsok zelene. A takáto zeleň rozhodne pridáva na estetickej hodnote vášho domova. “Múr” v záhrade je modulárny (pevná forma) alebo non-modulárny nosič vegetácie.

Údržba nie je príliš ťažká a rastliny sa polievajú cez vstavané zavlažovanie a odvodnenie systému, ktoré vykonáte raz za dva alebo tri dni. Existuje takmer 150 rastlinných druhov na výber, v závislosti na klimatických podmienkach, na priamom slnku a zatienenia. Hydrofilné rastliny sú vynikajúcim prostriedkom na udržanie čistého a zeleného okolia. Tieto rastliny pomáhajú nielen šetriť vodou, ale tiež dodávať kyslík do ovzdušia, čo je ideálne pre malé a preplnené miesta.

Tým, že kombinujú estetiku s princípmi ochrany životného prostredia, vertikálne záhrady sú prepisom  konvenčných pravidiel záhradníctva.

Výhody vertikálnej záhrady:

  • Zlepšuje estetiku betónových konštrukcií
  • Šetrí horizontálny priestor
  • Šetrí vodu, znižuje potrebu zavlažovania a zavlažovanie
  • Šetrí energiu, izolácia stavieb, znižuje potrebu klimatizácie
  • Vzduchové filtre pevných častíc; zlepšuje kvalitu ovzdušia
  • Pridáva potrebnú vlhkosť do centrálne chladenej kancelárie
  • Vytvára biodiverzitu

Nech už je vaša záhrada veľká alebo malá, môžete lepšie využiť každý štvorcový centimeter pomocou vertikálnych záhradníckych techník, ako napr. vzpriamene rastúce plodiny. Pole fazule bude vyrábať dvakrát toľko fazule a správne mrežovanie môže zdvojnásobiť úrodu uhoriek. Potom sú tu plodiny, ako paradajky, ktoré potrebujú nejaký druh pomoci, aby siahali nad vlhkú zem. Väčšie robustnejšie paradajky, budú  potrebovať robustnú paradajkovú klietka, ktorá poskytne podporu na všetkých stranách.Najvšestrannejšie mreže sú asi 8 metrov široké, 2-3m vysoké, a sú vyrobené z tkaného drôteného. Výhodou takýchto mreží je ľahká dostupnosť a stála funkcia v záhrade. Nevýhodou tejto alebo akékoľvek inej dlhotrvajúcej vertikálnej záhradníckej podpery (existujúci plot), je to, že obmedzuje otáčanie hrachu, fazule, paradajok a uhoriek.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.