Ako chrániť okrasnú záhradu počas sparného leta

Ako chrániť okrasnú záhradu počas sparného leta

Ako chrániť okrasnú záhradu počas sparného leta

Mať vlastnú okrasnú záhradu je pôžitkom pre väčšinu ľudí.  Najkrajšia je v letnom období, kedy je všetko krásne zelené a rozkvitnuté. No v dnešnej dobe sa už aj v našich klimatických podmienkach stretávame s extrémnym suchom, ktoré môže trvať aj niekoľko týždňov. Veľa rastlín v takomto teple trpí, niektoré druhy sa zotavia rýchlo a niektoré už vôbec. Preto by sme sa mali stať spoľahlivým ochrancom našej záhrady aj v nepriaznivých podmienkach.

Dobré je sledovať predpovede počasia a podľa toho potom konať  v predstihu, než čakať kým udrie sucho a bude neskoro pre naše stromy a rastliny. Najdôležitejšie v suchom období je zabezpečiť rastlinám dostatok vlahy.

Metódy pre úsporu vody sú napr. mulčovanie – vysypať kôru aspoň v 10cm vrstve k rastlinám. Najlacnejším zdrojom býva aj íl na báze granulovanej podstielky pre mačky (ak sa rozpúšťa vo vode ponúka lepšie schopnosti retencie vody). Polievať by sa malo skoro ráno alebo vo večerných hodinách, aby sa najlepšie zabránilo odparovaniu. Odporúča sa zalievať hlboko a často (čo spôsobuje hlbší koreňový rast do chladnejších vrstiev pôdy), ale to záleží na prívode vody a podmienkach každej záhrady.

vysadba zahonov kora plus strk

Zatienenie – tieniť rastlinám a stromom môžeme pomocou plachiet alebo starých handier, pomocou ktorých vytvoríme aspoň dočasné zatienenie a úľavu pre rastliny. Krátkodobá ochrana by mala byť odstránená čo najskôr, pretože v prípade, že si rastlina zvykne v tieni, zažije väčší stres, keď bude tienidlo odstránené.

Rastliny pestované v kvetináčoch by ste mali presunúť na miesto, kde budú mať menej priameho slnečného žiarenia. Samozrejme zabezpečovať im pravidelný dostatok vody.

Trávnik v takomto suchom počasí tiež trpí. Mnohé miesta odumrú, trávnik zožltne a vznikajú nám prázdne miesta a plochy. Zabezpečenie trávnika závlahovým systémom alebo pravidelným zalievaním je tým najlepším riešením. Kosenie na nejaký čas odložíme a necháme trávnik vyrásť, tak aby si steblá trávy mohli vytvoriť aspoň trochu prirodzeného tieňa. Vyhnite sa chemickému hnojeniu trávnika, lebo by to mohlo viesť k jeho vypáleniu.

zavlahy

Snažte sa zoskupiť rastliny podľa potrieb vody, takže rastliny ktoré potrebujú menej vody sú spoločne a rastliny, ktoré potrebujú vyššiu spotrebu vodu zase spolu. To umožňuje ľahšie a zalievanie rastliny a ich zoskupením vytvoria malé ekosystémy, ktoré sa chránia navzájom.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.