Kalendár zdravého trávnika

Kalendár zdravého trávnika

Každý trávnik vyžaduje pravidelnú a celoročnú starostlivosť. Za správne vykonané zásahy (kosenie, zavlažovanie, prihnojovanie, odburiňovanie, dosievanie, prevzdušňovanie), uskutočnené v správny čas budete odmenení bohatým a krásnym trávnikom.

JARNÁ STAROSTLIVOSŤ O TRÁVNIK

Akonáhle Vám to dovolí počasie, zmiznú posledné zvyšky snehu a pôda rozmrzne, kovovými hrabľami odstráňte z trávnika napadané alebo naviate lístie, Vybrané konáre, prípadne kamene a trávu posekajte na výšku asi 4 cm. Potom hrabľami alebo kosačkou so zberným košom upracte zvyšky stariny. Ďalšou dôležitou prácou je prevzdušnenie. Ostrými prerezávacími hrabľami vyhrabte či prerežte súčasný drn do hĺbky 3 až 5 mm. Na väčšie plochy použite motorový vertikutátor. Týmto zásahom trávnik prevzdušníte, odstránite mach a vznikajúcu plsť. Pozor, prevzdušňovať smiete len trávnik aspoň dva roky starý! Ak je trávnatá plocha žltkastá alebo hnedastú farbu, čo poukazuje to na prílišnú vlhkosť, musíme zvoliť pracnejší spôsob ošetrenia: najprv trávnik prepichujte ostrými vidlami alebo aerifikačním valcom a následne vzniknuté otvory zasypávajte ostrým kremičitým pieskom, čím upravíte pomer vzduchu a vody v pôde a zároveň tiež narušíte tuhosť pôdy. Pre regeneráciu rastlín aplikujte kombinované hnojivo (30 g na 1 m2), môžete rozhodiť aj malú dávku liadku vápenatého (10 g na 1 m2). Nevyhovujúcu pôdnu reakciu (optimálne je pH 5,5 až 6,5) upravíte mletým vápencom, ešte lepšie je však použitie dolomitického vápenca, ktorý obsahuje navyše horčík (100 až 200 g na 1 m2). Nikdy však nevápnite a nehnojte súčasne, ani nemiešajte vápenaté a dusíkaté hnojivá! Ak sú v trávniku silne poškodené miesta, prisejte do nich trávovú zmes použitú pri založení trávnika alebo trávnu zmes „Obnova“. V apríli začína tráva výrazne rásť, preto ju tiež začíname kosiť. Tráva má mať výšku asi 4 až 5 cm, na zatienených miestach má byť vyššia – asi 5 až 6 cm. Zvolenú výšku udržujeme.

LETNÁ STAROSTLIVOSŤ O TRÁVNIK

Pred kosením vždy nabrúsime žací nôž tak, aby bol rez hladký a aby nedochádzalo k vytrhávaniu rastlín. Koste približne v týždňových intervaloch a môžete sa tiež pridržiavať nasledujúceho pravidla: pri teplotách vyšších ako 25 °C skracujeme porast o tretinu dĺžky, pri 20 až 25 °C o jednu polovicu a pri teplote pod 20 °C môžete skracovať trávnik až o dve tretiny dĺžky porastu. Inak trávnik slnku ťažko odolá, zožltne a preriedi sa. Trávnik nesmie preschnúť. Zavlažujte preto buď väčšími dávkami vody raz za 3 až 4 dni, alebo menšími dávkami každý deň skoro ráno alebo po západe slnka. Nikdy nezavlažujte za priameho slnka, aby ste nespôsobili úpal rastlín a tiež prudký rozvoj trávnych hrdzí a plesní. Na záhradách nad 500 m2 možno pomocou plastových rúrok vybudovať zavlažovací systém s podzemným rozvodom vody k niekoľkým vodným “zásuvkám”, vedúcim do najviac zavlažovaných miest. Ak chceme zalievanie zaizovať, pokryjeme zavlažované časti záhrady výsuvnými postrekovačmi. Inteligentné systémy umožňujú nastaviť nielen tvar zavlažovanej plochy, ale aj naprogramovať počet a dĺžku zalievania. V 14 dňových intervaloch trávnik prihnojujte granulovanými, tekutými, dusíkatými alebo kombinovanými hnojivami. Tým trávniku nahradíte živiny odčerpané kosením a udržíte svieži zelený vzhľad trávnika.

STAROSTLIVOSŤ O TRÁVNIK V PRIEBEHU JESENE

Na konci vegetačného obdobia sa dá napraviť niečo z toho čo sa cez leto zanedbalo. Poškodený trávny porast možno znovu dosiať a do zimy môžete vypestovať nový trávnik. Priebežne tiež zhrabávajte padajúce lístie. Počas roka sa vytvorí na trávnom drne plstnatá vrstva machu, lišajníkov, koreňov a rôznych organických nečistôt. Tá bráni prístupu vzduchu a odoberá trávniku vodu a živiny. Trávnik vyčistite hrabľami a nezabudnite ho tiež prevzdušniť vertikutátorom. Pri nedostatku vlahy trávnik dôkladne polejte. V októbri sa prestáva s kosením. Pred zimou trávniku dodajte ešte vápnik. Kosačku vyberajte podľa veľkosti plochy. Čím väčšia je plocha trávnika, tým bude potrebný väčší záber stroja. Na menšie záhrady si vystačíte s elektrickými strojmi, ale od 1000 štvorcových metrov voľte kosačky s benzínovým pohonom. Tým odpadne starosť s vedením a dĺžkou šnúry. Nezabudnite sa tiež informovať o výkone, nastaviteľnej výške kosenia, spotrebe, spôsobe údržby, riešenia obslužných prvkov, prípadne i o sacom systéme pre zber pokosenej trávy a opadaného lístia, možnosti mulčovania alebo dokonca prevzdušňovania. Rozhodne je dobré venovať pozornosť návodu na použitie a adresári servisných firiem pre konkrétny výrobok! Ručné kosačky úplne postačia na kosenie malých trávnikov, ľahké a dobre sa tlačia. Motorové valcové (vretenové) kosačky sú vhodné pre menšie plochy, elektrické sú lacnejšie a tichšie ako benzínové. Motorové rotačné kosačky sú vhodné i na prerastenú trávu. Ak sú vybavené košom na zber trávy, môžeme ich využiť aj pri jesennom zbere lístia. Pre väčšie plochy je vhodné vyberať medzi tými, ktoré sú poháňané benzínovým motorom. Vznášadlové kosačky sú určené predovšetkým na rovinatý alebo len mierne svahovitý terén. Ľahko sa s nimi pracuje.

POTREBY A POMÔCKY PRE ÚDRŽBU TRÁVNIKA

Výsadba:

  • osivo
  • výsevný vozík
  • trávnikový substrát
  • chemický prípravok pre ničenie burín
  • štartovacie hnojivo
  • rýľ alebo lopata
  • hrable
  • vanička na premiešanie substrátu s osivami
  • dosky na rozdupávanie pôdy
  • valec

Údržba:

  • hnojivo na trávniky
  • mletý vápenec alebo dolomitický vápenec
  • hrable
  • vertikutačné hrable, vertikutátor
  • hrable na lístie
  • odstraňovač púpav
  • selektívny herbicíd
  • vyžínač
  • kosák alebo kosačka
  • zavlažovací systém
  • piesok

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.