Trvalky pre začiatočníkov

Trvalky pre začiatočníkov

Trvalky pre začiatočníkov

Trvalky sú odolné rastliny, ktoré žijú rok čo rok. Listy, stonky a kvety odumierajú každú jeseň, a nové rastliny vyrastajú z koreňov každú jar. Trvalky sú základom záhrady, ktorá môže poskytnúť roky radosti a dlhotrvajúcu krásu. Avšak predtým, než začnete výsadbu trvaliek v  záhrade, sú tu niektoré dôležité odporúčania, ktoré by ste mali dodržať.

1. Výber trvalky

Rozhodnite sa aký druh záhrady chcete: chalupová záhrada, skalka alebo bylinková záhrada. Je Váš záhon na slnku alebo v tieni? Je dôležité mať správne podmienky pre Vaše trvalky. Rastlina, ktorá má rada slnečné lúče, nesmie byť zasadená na tienistom mieste. Uistite sa, že rastliny sú odolné pre Vašu oblasť. Pozrite si kedy kvitnú rôzne druhy trvaliek, pretože väčšina z nich má krátke obdobie kvitnutia. Vyberte si rastliny s rôznymi obdobiami kvitnutia, takže budete mať postupnosť zmeny farieb v záhrade na jar, v lete a na jeseň. Môžete si vysadiť letničky (rastliny, ktoré žijú iba jednu sezónu) so svojimi trvalkami. Letničky vám pomôžu oživiť záhradu v období, keď niektoré trvalky nekvitnú.

2. Kúpte si trvalky

Existuje veľa možností: záhradné centrá, farmy, katalógy, škôlka okrasných drevín, od priateľov, susedov, príbuzných, ktorí sa podelia o svoje rastlinky. Trvalky sú drahšie než letničky, ale stačí si kúpiť len jeden alebo dva druhy každej odrody, pretože za tie roky porastú a môžete si ich rozšíriť. Pri výbere a následne kúpe sa uistite, že rastliny vyzerajú zdravo. Vyberajte tmavé zelené rastliny, nie zožltnuté stonky a listy alebo také, ktoré by mohli byť zamorené hmyzom. Prečítajte si pokyny na štítku rastlín, aby ste zistili, či majú rady slnko alebo tieň, a ako ďaleko od seba ich vysádzať a aké vysoké Vám narastú.

3. Vysádzanie

Veľké rastliny, ako sú okrasné trávy sadíme ďalej od seba, pretože narastú veľké. Vykopte dieru dostatočne hlboko, aby horná časť koreňového balu bola na úrovni alebo tesne nad povrchom zeme. Pred zasadením zalejte dieru so slabým hnojivom (jedna polievková lyžica hnojiva na 1 liter vody) a potom zasypte rastlinu zeminou. Polievame v pravidelných intervaloch, kým rastlina nie je zakorenená. Trvalky polievame ku koreňom, hadicou, závlahovým systémom alebo kupou.

4. Mulčovanie

Mulčovacia kôra udržiava pôdu vlhkú a teplú a zabraňuje vyrastaniu buriny. Kôra, ihličie alebo drvené listy sú dobrým organickým hnojivom. Môžete tiež použiť štrk namiesto kôry.

vysadba predzahradky

5.Čierny pasažier

Odstráňte staré hlávky kvetov, aby mali krásny elegantný vzhľad počas ich kvitnúceho obdobia.

6. Rozdeľte

Každé tri až štyri roky sa budú musieť Vaše trvalky rozdeliť, aby nemali preplnený stred. Rozdeľte ich zhluky do troch až piatich výhonkov. Spravte to, keď rastliny ešte „spia“ na jar alebo na jeseň.

6. Prihnojovanie

Hnojiť by sa malo každú jar, prebrať rastliny k životu a potom začnú rásť.

Postupujte podľa nasledujúcich krokov a ste na najlepšej ceste k založeniu krásnej záhrady. Keď príde jeseň, budú vaše rastliny odumierať, ale o to väčšie vzrušenie zažijete, keď na jar prídu opäť k životu. Trocha investície do času a peňazí ale budú Vám robiť radosť prakticky celý život.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.