Výber vodných rastlín

Výber vodných rastlín

Vôňa kvetu vodnej ľalie a kontrast pestrého lístia je pastvou pre oči a len začiatok výhod vodných rastlín v záhradnom jazierku. Pre mnohých sú vodné rastliny vrcholom v ich záhrade. Majú mnoho funkcií vo každej záhrade. Svojou krásou dopĺňajú oslnivý vzhľad jazierka a celej záhrady. Ďalšou funkciou je ochrana rýb pred vtákmi a inými predátormi. Listy vodných rastlín plávajúce na hladine vody poskytujú týmto vodným živočíchom dokonalú ochranu.

Pokiaľ ide o výber rastlín do jazierka, nie je nič dôležitejšie ako Vaše oči. Sú určité druhy rastlín, ktoré budete chcieť kvôli ich krásnemu, či zaujímavému vzhľadu a iné zase kvôli ich funkcii pre udržanie rovnováhy v jazierku.

Lotos

Listy lotosu rastú na vrchole stonky a sú pripojené k hľuze v pôde (prvé listy budú na jar plávať na hladine jazierka). Kvety sa objavujú od júna do augusta vo farbách bielej, ružovej a žltej. Po odkvitnutí zanecháva hnedý struk, ktorý sa používa do kvetinových výzdob.

Plávajúce rastliny

Plávajúce rastliny sú vodné rastliny, ktoré nemusia byť zakotvené v pôde. Tieto rastliny sú veľmi prospešné pre jazierka a rybníčky, pretože svojimi koreňmi visiacimi vo vode, vyťahujú mnoho živín z vody a znižujú rast rias (napr. lekno biele, lekno žlté, vstavačovec…).

Marginálne rastliny

Marginálne rastliny sú rastliny vodné do plytkých častí jazierok , ich korene a horná časť výhonkov ostávajú vo vode (napr. suchopýr, praslička, záružlie močiarne, bahenný kosatec a vŕby).

Podvodné rastliny

Podvodné rastliny sú jadrom vo každom rybníku. Najznámejšia je Anacharis. Tieto rastliny sú úplne ponorené. Majú vynikajúci spôsob ako odstraňovať živiny z vody. K najužitočnejším podvodným rastlinám patria rastliny z rodu Myriophyllum, ktorým sa darí v akýchkoľvek podmienkach. Ďalej napríklad vodný mor kanadskýstolístok vodný.

Bahenné rastliny

Bahenné rastliny v bahennej zóne jazierka je neustále vlhko a preto sú tu potrebné rastliny, ktoré sú schopné adaptovať sa týmto podmienkam. Medzi najmenej náročné a najexpanzívnejšie druhy patrí rákosorobinec. Pokiaľ máme ale malé jazierko, týmto druhom sa radšej vyhnime, pretože by zamorili všetky ostatné rastliny. K najdekoratívnejším patrí lobelka šarlátová, rastie síce veľmi pomaly, ale jej krásne sýtočervené kvety stoja zato.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.