Príprava trávnika na zimu

Príprava trávnika na zimu

Správna príprava trávnika na zimu znamená, že sa s ním nič zlé nestane, a keď príde čas, bude opäť krásne zelený. Poďte si teda prečítať celý postup, ako zazimovať váš trávnik, aby bol na budúci rok ešte krajší.

Prvým krokom by malo byť pokosenie trávnika. Odporúča sa kosiť na maximálnu výšku, a to okolo 4cm. Príliš nízke kosenie trávniku škodí a môžu sa vytvárať spálené a suché miesta. Ak kosíte veľmi nízko trpia hlavne dôležité korene.

V ďalšom kroku prichádza samotná vertikutácia. Vertikutácia znamená prevzdušnenie trávnika pomocou stroja, ktorý narezáva trávne plsti pomocou rotujúcich nožov. Ak máte na vašom dvore menšie trávové plochy postačia vám vertikutačné hrable: Pri väčších a hlavne nerovných plochách by ste si mali vybrať radšej benzínový vertikutátor. Hneď po aplikovaní prevzdušnenia trávnika, môže váš trávnik vyzerať veľmi nevábne a zničene, ale nebojte sa, stačí aplikovať dlhodobo pôsobiace hnojivo a zanedlho bude váš trávnik ako nový.

Na zazimovanie trávnika sú najvhodnejšie dlhodobo pôsobiace hnojivá, ktoré postupne uvoľňujú živiny s vysokým obsahom draslíka. Neskorá jeseň (asi mesiac pred tým, než prídu mrazy) je najlepší čas na hnojenie, pretože je v tomto období málo vyživený. Práve ten mu pomôže prežiť a premôcť mrazy a ďalšie zimné prekvapenia. Hnojenie na jeseň pomôže koreňom prežiť „hibernáciu“ a prebudiť ich skoro na jar. Najlepšie ako aplikovať hnojivo je posýpacím vozíkom, čím dosiahnete rovnomerné pohnojenie a vyhnete sa nejednotnému vzhľadu trávnika. Výber hnojiva nesmiete zanedbať, aby ste potom na jar neboli nemilo prekvapení.

Herbicídy – ich prvá aplikácia (ako tvrdia trávový nadšenci) sa obvykle robí na konci zimy do začiatku jari – postará  sa o semená burín, ktoré prežijú zimu v trávniku. Druhá aplikácia pomôže pri zbavení sa semien burín, ktoré vznikli v priebehu letných mesiacov. (Môžete si kúpiť prírodné herbicídy vyrobené z kukuričného lepku).

Upozornenie:

Spoznajte rozdiel medzi selektívnych a neselektívnych herbicídom.

  • Selektívne herbicídy sa zameriavajú na konkrétnu burinu alebo semená bez poškodenia trávnika
  • Neselektívne herbicídy zničia čokoľvek, čiže všetko zelené.

Teraz, keď už máte o trávnik postarané môžete sa pokojne pripraviť na príchod zimy a nemusíte mať obavy o váš vonkajší zelený koberec.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.