Založenie záhradného jazierka krok za krokom

Založenie záhradného jazierka krok za krokom

ZALOŽENIE ZÁHRADNÉHO JAZIERKA

Jazierko prinesie do vašej záhrady niečo zvláštne. Mnoho malých i väčších živočíchov tu nájde svoj domov, budú sa tu kúpať vtáky a vy si v pokoji prečítate knihu či sa započúvate do žabích koncertov a tichého špliechania vody. Ak teda premýšľate o založení záhradného jazierka, tento článok Vám pomôže pri založení záhradného jazierka a krok za krokom Vás prevedie všetkým, na čo by ste sa pri založení jazierka mali sústrediť a čomu sa naopak vyhnúť. Ako teda postupovať?

VÝBER MIESTA

Vodná plocha priťahuje zrak viac než zeleň. Tiež vytvára dojem, že záhrada vyzerá väčšia. Jazierko treba situovať tak blízko, aby bolo viditeľné aj z terasy, alebo z balkóna domu. Pokiaľ je to možné, vyberáme miesto radšej ďalej od listnatých stromov, aby do jazera padalo čo najmenej listov a kvetov a aby hrubé korene nepoškodili fóliu.

Slnko by nemalo na jazero svietiť viac ako 6-8 hodín denne, pretože v lete vo veľmi prehriatej vode chýba rybkám, slimákom i rastlinám kyslík.

ROZMERY JAZIERKA

Čím väčšie jazierko, tým lepšie zachovanie biologickej rovnováhy. Aby drobné organizmy a rastliny boli schopné očisťovať vodu, minimálna plocha jazierka nemá byť menšia ako 10 m2 a hĺbka 80 – 100 cm (ak v ňom chcete chovať rybky). Menšie jazierko rýchlejšie zarastá, je v ňom nadmerná tvorba zelených rias a vyžaduje viac starostlivosti a údržby. Pri menších záhradách sa preto odporúčajú iné vodné prvky, ako napríklad potôčik, kde čerpadlo poháňa vodný tok.

VÝBER FÓLIE

V súčasnosti sa pre záhradné jazierka používajú fólie z PVC alebo silnejšie EPDM, najčastejšie v čiernom prevedení. Sú mrazuvzdorné a odolné voči slnečnému žiareniu (popraskanie fólie vplyvom slnečného žiarenia), na ktoré sa štandardne ponúka záruka 20 rokov. Pri menších (do 50 cm hlbokých jazierkach) sa používa fólia hrubá 0,5 mm, pri väčších (hlbších) sa odporúča hrúbka fólie 1 mm.

POSTUP

Kolíkmi a šnúrou si vytýčime približný tvar budúceho jazierka. Z označeného miesta odoberieme najskôr mačinu a dobrú zeminu, ktorú použijeme neskôr pri budovaní jazierka alebo v úžitkovej záhrade.

Tak ako je znázornené na nasledujúcom obrázku, každé jazierko by sa malo skladať z tzv. terás. Vyznačíme si preto obrysy jednotlivých stupňov, na ktorých budú umiestnené vodné rastliny. Postupne vyhĺbime jednotlivé terasy jazierka. Dôsledne prekontrolujeme pomocou vodováhy úroveň brehov, ktoré musia byť v rovnakej výške.

Postup ako zmerať pripravený výkop, je podrobne vysvetlený v článku venovanom vymeraniu záhradného jazierka. Kritickým bodom celej realizácie je dôkladné vyčistenie dna jazierka. Nesmú tam ostať žiadne ostré predmety ako kamene, korene alebo hranaté hrčky zeminy, ktoré by následne mohli poškodiť fóliu. Takto pripravenú jamu vystelieme vrstvou jemného piesku a následne geotextíliou.

Fóliu kladieme pri teplote ovzdušia min. 15°C. Najväčším problémom pre svojpomocné založenie jazierka je lepenie fólie. Ak nezoženieme hotovú fóliu v požadovanej veľkosti, jej lepenie radšej prenechajme profesionálnej firme. Tieto prípady nastávajú pri atypických rozmeroch alebo väčších jazierkach. Fóliu vkladáme do výkopu a upravujeme ju podľa tvaru jazierka začínajúc od dna. Aby sa nezosúvala dole brehmi, môžeme ju zachytiť na brehoch kameňmi. Pri manipulácií sa fólia nesmie príliš namáhať alebo poškodiť, v žiadnom mieste nemôže byť veľmi napnutá.

Ak chceme kameňmi vyložiť dno aj brehy jazierka, položíme na fóliu špeciálnu čiernu tkaninu, ktorá zabraňuje jednak prepichnutiu fólie a jednak zosúvaniu drobných kamienkov. Kamene zakladajte hneď pri napúšťaní jazierka. Je vhodné, aby ste si pri napúšťaní odmerali prítok a celkovú dĺžku napúšťania. Ľahko si potom vypočítate, koľko m3 má Vaše jazierko. Ľudia na to často zabúdajú a potom vznikajú komplikácie pri kúpe filtračných zariadení alebo rôznych chemických prípravkov, pri ktorých je nutné vedieť objem jazierka. Po napustení jazierka odrežeme prebytočnú fóliu.

BREHY JAZIERKA

Jazierko vyzerá prirodzenejšie vtedy, keď sa môžeme poprechádzať tesne okolo vody po spevnených brehoch, napríklad po veľkých nášľapných kameňoch. Často sa nevyhneme betónovaniu respektíve murovaniu brehov. Druhou možnosťou je zasypanie brehov drobným štrkom alebo vyloženie veľkými oblými samonosnými kameňmi.

NA ČO NEZABUDNÚŤ

Čerstvo založené jazierko vyzerá dosť pusto. Voda je kalná a rastliny ešte malé. Po pár dňoch sa však voda v jazierku vyčistí. Do jazierka môžeme nasadiť okrasné rybky (karasy, koi-kapre a pod.), ktoré spolu s vodnými rastlinami v ňom vytvoria biologickú rovnováhu.

Nie vždy to však stačí. Odporúčame preto, aby sa hneď na začiatku realizácie myslelo na filtračné zariadenie, ktoré pracuje najlepšie spolu s UV lampami. Investícia do nich je síce finančne náročnejšia ako použitie chemických prostriedkov, je však dlhodobá a často krát ako jediná pomáha.

Oživenie jazierka dosiahneme rôznymi doplnkami ako sú fontány, vodopády, potoky, mostíky a osvetlenie. Vždy je jednoduchšie dobre premyslieť ich použitie ešte pred tým ako sa pustíme do práce s vybudovaním záhradného jazierka, ako potom upravovať a často aj ničiť už dokončenú prácu.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.