Zazimovanie záhradného jazierka

Zazimovanie záhradného jazierka

Zazimovanie záhradného jazierka

Začiatkom novembra, prípadne aj skôr v závislosti od príchodu prvých prízemných mrazov do Vašej záhrady, je čas pripraviť záhradu a záhradné jazierka na zimný spánok. November ako aj celá jeseň sa nesie v znamení opadaného lístia, ktoré sa samozrejme sem tam usídli aj na hladine jazierka. Ak sa lístie nevyťahuje, klesá až na samé dno jazierka a vytvára tam hnijúci kal.

cistenie jazierka

Záhradné jazierka, ktoré sú z mrazuvzdorného materiálu alebo jazierka vytvorené pomocou fólie sa zvyčajne na zimu nevypúšťajú. Záhradné jazierka teda cez zimu väčšinou nevypúšťame. Na dne vytvorený kal opatrne odstránime tak, aby nedošlo k poškodeniu jazierka. Záhradné jazierka sa pred zimou nijako dôkladne nečistia a to z toho dôvodu, že nízke teploty aj tak neumožnia priebeh žiadnych rozkladacích procesov. Čistenie sa potom ponecháva až na jarné dni. Ak sa rozhodneme záhradné jazierko vypustiť, najprv musíme pochytať ryby, ktoré sa následne umiestnia do akvárií alebo do iných vodných nádrží. Potom vypustíme vodu z jazierkaodstránime z dna usadený kalvyčistíme steny jazierka, poprípade môžeme opraviť nejaké drobné prasklinky. Čerpadlá vyberáme pred zazimovaním z jazierok VŽDY! Vyberieme tiež filtre a UV lampy. Prázdne záhradné jazierka prekrývame akoukoľvek vhodnú krytinou – napr. slamou, doskami, lístím, fóliami, vetvami apod. Dôležité je prekryť aj veľký kus okolo jazierka, aby nepremrzla ani okolitá pôda. Vo vypustenom jazierku môžeme ponechať aj rastliny – lekná, ktoré umiestnime pod izolačný materiál.

Problémy s prezimovaním

Pre obyvateľov záhradných jazierok je zima veľmi ťažkým obdobím. Aby bez problémov mohli toto obdobie prečkať, je potrebné urobiť nejaké opatrenia. Dôležité je aspoň časť plochy jazierka udržať bezovej pokrývky. Vhodným riešením môže byť použitie špeciálneho ohrievača. Ohrievač je vybavený plavákom a tým ho udržiava na hladine. Výsledkom je voľný prístup ku vzduchu vďaka rozmrazenej hladine. Ohrievmajú výkon okolo 100 W a ich súčasťou zvyčajne býva praktický niekoľko-metrový kábel. Zariadenie má pevnú telesnú konštrukciu a je hermeticky uzavreté. Preto je možné ho použiť aj niekoľko ďalších zimných sezón. Ak si neviete radi so zazimovaním okrasného jazierka sami, obráťte sa na nás a radi Vám s tým pomôžeme!

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.